pop-up sproeier in werking op een gazon
21 juni 2023

Water besparen moet. Dit is dé oplossing

Help, Nederland droogt uit! Water besparen wordt een must. Ontdek hoe je bij het sproeien van je tuin een zee van water bespaart en waarom je voor een beregeningssysteem moet kiezen!

druppelset voor bloempotten close up

Water besparen in je tuin: zo doe je dat. De droogte in Nederland is zo erg, dat we zelfs kans lopen op beperkende maatregelen voor watergebruik. Maar ja, de tuin moet regelmatig drinken. Anders wordt het een woestijn en dat wil je niet. Maar juist als je de tuin sproeit gaat er al snel een zee van water verloren. Gelukkig kan je ook in de tuin verrassend zuinig met water omgaan.

Hoe kan het zó droog zijn?

Je zou denken dat het in ons land genoeg regent. Dat is ook zo, maar vooral in de winter.

Het regenwater zorgt voor een goed grondwaterpeil. Maar door de hete en droge zomers van de laatste jaren verdampt het water veel sneller dan we gewend zijn. Met als gevolg een enorm watertekort, wat je bijvoorbeeld ziet aan het extreem lage waterpeil in de rivieren.

Slim en zuinig beregeningssysteem

Ook in je tuin zie je hoe snel de grond kurkdroog is. Overal maken tuinslangen en enorme waterverspillers als tuinsproeiers overuren. Begrijpelijk, want je wilt je planten, struiken, bloemen en het gazon niet laten verdorren. Maar dat helpt natuurlijk niet om ons waterverbruik omlaag te krijgen. Gelukkig zijn er slimme automatische watergeefsystemen, de zuinigste dorstlessers voor het groen in je tuin.

Bespaar tot wel 70% op water

Automatische beregening wordt steeds populairder. De planten, struiken, borders, hagen en het gazon krijgen precies de juiste hoeveelheid water, op precies de juiste tijden. Zonder dat je er omkijken naar hebt. Ondertussen kan je tot wel 70% op water besparen. Erg fijn met het oog op de alarmerende droogte. Je ziet de besparing ook nog eens terug op je waterrekening.

pop-up sproeier in werking op een gazon

Pop-up sproeiers voor je gazon

Pop-up sproeiers zijn een slimme en praktische manier om water te besparen en toch je gazon goed vochtig te houden. Het mooie is: pop-up sproeiers zie je niet. Ze liggen net onder de grond verborgen en verschijnen alleen op gezette tijden, als ze jouw gras met water besprenkelen. De pop-up sproeiers verdelen het vocht heel gelijkmatig over je gazon, zodat er nauwelijks water wordt verspild.

closeup summerrain druppelslang op de grond

Druppelslang voor borders en hagen

Is jouw tuin een natuurlijke oase met allerlei plantensoorten, struiken, bloemen en bomen? Ze hebben allemaal een andere hoeveelheid water nodig. En dan is een automatische druppelslang ideaal om jouw groene tuinbewoners op maat te bedienen. Zo’n druppelslang geeft elke plant in je tuin of border, en iedere soort haag op de juiste momenten water. Niet teveel, maar precies genoeg. En zonder kostbare liters water op je terras te morsen.

Druppelset voor planten in potten

Ook voor planten in potten en bakken is er een speciale druppelset. Gelijkmatige bewatering bij de wortels voorkomt waterverspilling. Het water stroomt niet aan de onderkant uit de pot. Het slimme is dat de plant niet zomaar een plens water krijgt maar geleidelijk, druppelsgewijs. Dat voorkomt bovendien rottende wortels door overtollig water onderin de pot. Tegelijk zorgt de druppelset voor bewateren met de juiste regelmaat.

Bespaar ook een zee van tijd

Met een pop-up sproeier of een druppelslang bespaar je liters water. En dat wordt met het oog op de droge zomers steeds urgenter. Bovendien bespaar je een hoop tijd. Je hoeft niet meer continu met gieters en tuinslangen aan de slag. En jouw tuin is er immers ook om je lekker te ontspannen, en met een verfrissend drankje onder je parasol van de planten- en bloemenrijkdom te genieten.

Regel het gemakkelijk met de app

Niet alleen de hoeveelheid water, ook de momenten waarop je tuin water krijgt zijn belangrijk. Als je het beregeningssysteem aan een besturingscomputer koppelt hoef je je ook daar niet meer druk over te maken. Je stelt gewoon met je smartphone in op welke momenten en hoeveel water jouw tuin krijgt. Het systeem doet vervolgens alles zelf. Je hoeft niet eens thuis te zijn. De de buren vragen om jouw tuin te sproeien is dus ook niet meer nodig.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk hier de SummerRain producten of neem contact op met jouw SummerRain dealer in de buurt.