Tuinberegening zelf aanleggen?

Tuinberegening zelf aanleggen? Dat doe je zo!

Een gezonde tuin in een handomdraai? Of beter gezegd: een gezonde tuin in minder dan een handomdraai? Met een compleet tuinberegeningssysteem hoef je niet eens de kraan open te draaien om de planten in je tuin te voorzien van de juiste hoeveelheid water. Fijn, toch?

En het mooie is: zelf tuinberegening aanleggen is heel eenvoudig. Je hebt geen speciale kennis of gereedschap nodig om je tuin te voorzien van een ‘doe het zelf tuinberegening’.

Doe het zelf beregening voor iedere tuin

Wil je zelf tuinberegening aanleggen, maar weet je niet of jouw tuin daar geschikt voor is? Goed nieuws, zelf een beregeningssysteem aanleggen kan in iedere tuin. Groot of klein. Met of zonder verhogingen. Op een balkon of achter het huis. Met of zonder moestuin. De enige vereiste is dat er een aangesloten buitenkraan aanwezig is met voldoende druk en die voldoende water geeft. Zo heb je bijvoorbeeld voor onze grotere sets een kraan nodig die minimaal 850 liter per uur geeft.

Hoe weet ik wat de capaciteit van mijn buitenkraan is?

Neem een emmer van 10 liter en zet deze onder de buitenkraan. Als je de kraan vervolgens helemaal openzet en de seconden telt die de kraan nodig heeft om de emmer te vullen, kun je uitrekenen wat de capaciteit van de buitenkraan is.

Deel de 10 liter door het aantal seconden, dan weet je hoeveel liter de kraan per seconde geeft. Vermenigvuldig dat getal tot slot met 3.6 om de capaciteit in m³/u te berekenen.

Genieten in een groene tuin met SummerRain

SummerRain Plug & Rain beregeningssysteem

Dat een beregeningssysteem zelf aanleggen heel eenvoudig is, bewijst het SummerRain Plug & Rain beregeningssysteem. Dit systeem is ontworpen om een beregeningssysteem zonder moeite te installeren, zelfs voor beginners in tuinieren. Het systeem bestaat onder andere uit een aantal koppelingen, grondpennen, einddoppen en – afhankelijk van de door jou gekozen set – pop-up sproeiers, aanvoerbuizen en druppelslangen.

Het enige wat je hoeft te doen is het systeem in elkaar pluggen, eventueel de beregeningscomputer installeren, en uiteindelijk genieten van je tuin.

Maak eerst een beregeningsplan voor jouw tuin

Ga je je tuin voorzien van een beregeningssysteem? Dan raden we je aan om eerst een beregeningsplan te maken. Met een beregeningsplan voorkom je dat sommige delen van je tuin na installatie buiten het bereik van een pop-up sproeier of druppelslang vallen.

Een beregeningsplan bestaat uit een tekening van je tuin, de waterbehoeften van je planten, bloemen en gazon en uiteindelijk een uitwerking van de route van het watergeefsysteem. Wil je meer weten? Lees hoe je een beregeningsplan maakt.

Zelf tuinberegening aanleggen

Ga je je tuinberegening aanleggen? Leuk! Pak je set erbij en ga direct aan de slag. Je hebt geen specifieke kennis of gereedschap nodig om het systeem aan te leggen.

Wat je wél kan helpen, zijn onze uitgebreide handleidingen. Deze vertellen je stap voor stap welke handelingen je moet uitvoeren om je tuinberegening zelf aan te leggen. Je vindt er ook uitgebreide installatievideo’s, waarin een van onze collega’s je laat zien hoe de installatie in zijn werk gaat.

Klopt iets niet? Dan staan we je ook graag telefonisch te woord. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur via 0523 – 68 75 20.

Wanneer kan ik het beste mijn beregeningssysteem installeren?

Het is verstandig om goed na te denken over wanneer je je beregeningssysteem gaat installeren. Als je bijvoorbeeld een sproeiset voor het gazon wil ingraven, doe dit dan niet wanneer het gras net begint te groeien. En kies je voor een druppelset? Let dan goed op de wortels van planten en bloemen.

Probeer daarom je beregeningssysteem te installeren als de winter aanbreekt. Of juist in het voorjaar als de lente begint, vóórdat alles groeit en bloeit. Let er in ieder geval op dat er geen water in de leiding zit als de temperatuur nog onder 0°C gaat zakken. Je leidingen kunnen dan kapot vriezen.

Wat is de beste beregening voor je tuin?

Niet ieder beregeningssysteem is geschikt voor jouw tuin. De soort tuin, de soorten begroeiing en de grootte van de tuin bepalen welke set jouw tuin optimaal gezond houdt.

Wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Doe dan onze keuzehulp.

Met de keuzehulp ontdek je binnen 1 minuut welke oplossing het beste past bij jouw situatie.