Slangkoppelingen

Stel. Je druppelslang of aanvoerslang is te kort om de planten achter in je tuin te beregenen. Dan zul je je slang moeten verlengen. Dat doe je met slangkoppelingen. Slangkoppelingen verbinden druppel- of aanvoerslangen met elkaar. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Overigens helpen slangkoppelingen niet alleen om slangen te verbinden, ze zorgen er ook voor dat een snelle installatie of reparatie mogelijk is.

Verschillende soorten tuinslangkoppelingen

Zoals we al vertelden: koppelstukken voor je tuinslang of druppelslang zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van je behoefte kies je het juiste koppelstuk voor je tuinslang of druppelslang. We zetten de mogelijkheden op een rij.

SummerRain koppeling
Koppeling 2x klem

De koppeling 2x klem koppelt twee druppelslangen of aanvoerbuizen aan elkaar met behulp van een wartel.

SummerRain koppelingKoppeling klem / schroefdraad
De koppeling klem / schroefdraad koppelt een druppel- of aanvoerslang en een schroefdraad. Met behulp van een wartel draai je alles vast.

T-stuk koppelingSummerRain T-stuk
Wil je een aftakking maken in je netwerk? Met behulp van een T-stuk koppeling maak je een overgang tussen drie druppel- of aanvoerslangen. Door de wartels koppel je de slangen lekvrij.

SummerRain knie, 2x klemKniekoppeling 2x klem
Wil je een korte bocht maken? Met de kniekoppeling 2x klem laat je de route naar links, rechts, boven of onder afslaan. Je koppelt de druppel- of aanvoerslangen via een klembevestiging met wartels.

SummerRain knie, klem x buitendraad

Kniekoppeling klem / schroefdraad
Wil je een bocht maken tussen een sproeislang en schroefdraad? De kniekoppeling klem / schroefdraad verbindt ze in een hoek met behulp van wartels.

Koppel twee druppelslangen aan elkaar

Voor je twee druppelslangen of aanvoerbuizen aan elkaar kunt koppelen, is het belangrijk de juiste waterkoppeling te kiezen. Let dan met name op de juiste aansluiting (klem / schroefdraad) en de diameter van de koppeling. Dit laatste doe je eenvoudig met een rolmaat of duimstok.

Het koppelen is vervolgens heel eenvoudig. Plaats de slang in de koppeling en druk hem goed aan. Draai vervolgens de wartel over de slang in de koppeling. Draai ook deze vast aan. Doe dit aan beide kanten.

We raden je aan om de waterkoppeling na installatie altijd eerst te testen. Zeker als je hem later ingraaft of verbergt. Laat water door de koppeling lopen en kijk of hij lekt. Komen er druppels langs de koppeling naar buiten? Druk de slang dan dieper in de koppeling of draai de wartels steviger aan.

Maak eenvoudig een aftakking in je sproeisysteem

Wil je een extra pop-up spoeier toevoegen aan je sproeisysteem? Dan zul je een aftakking in je netwerk moeten maken. Dit doe je met een T-stuk koppeling met de juiste diameter.

Bekijk eerst goed waar de aftakking precies moet komen. Het makkelijkst is om een punt te kiezen waar al een koppeling bevestigd is. Deze koppeling vervang je in dat geval voor de T-stuk koppeling.

Om de T-stuk koppeling te installeren, sluit je de hoofdleiding af. Draai vervolgens het T-stuk op het gewenste stuk stevig in de hoofdleiding. Daarna kun je een extra leiding aan het derde uiteinde van het T-stuk bevestigen, en hieraan de pop-up sproeier vastmaken. Vergeet niet om de verbindingen goed aan te draaien en te controleren op eventuele lekken. Zo creëer je eenvoudig een efficiënte aftakking in je sproeisysteem.

Kies de perfecte slangkoppeling voor jouw tuin

Als je je beregeningssysteem soepel wil uitbreiden, moet je de juiste slangkoppeling kiezen. Dat doe je in eerste instantie door je behoefte op papier te zetten. Wil je een extra pop-up sproeier toevoegen, een bocht maken, of simpelweg twee slangen aan elkaar koppelen? Het antwoord op die vraag wijst je de goede weg op.

Bij het kiezen van de juiste druppelslangkoppeling is het van belang om te letten op de aansluiting (klem/schroefdraad) en de diameter. Als je je keuze hebt gemaakt, is de installatie eenvoudig: plaats de slang in de koppeling, druk deze goed aan, draai de wartel over de slang, en zorg dat alles stevig vastzit. Test de koppeling altijd na installatie op lekken, vooral als deze later ingegraven of verborgen wordt. Zo kun je met de perfecte slangkoppelingen jouw tuinbewateringssysteem aanpassen.

Op zoek naar de juiste producten voor jouw tuin? Doe de keuzehulp!