bordersproeier
20 juni 2023

Sproeien: hoe wil de haag het graag?

Voor de heg komt de juiste manier van water geven er best wel op aan. Hoe houd je jouw haagplanten gemakkelijk groen en gezond?

Ontdek hét sproeirecept voor je haag

Natuurlijk geef jij de tuin regelmatig water. Pak je de heg ook goed mee? De haagbeuk, taxus of laurierkers wordt namelijk nog wel eens vergeten. Maar ook die hebben hun water en voedingsstoffen hard nodig. Met zomaar een plens water doe je ze geen plezier. Er zijn allerlei factoren die bepalen hoeveel water ze nodig hebben. Zoals het weer, de grondsoort en de leeftijd van de haagplanten. Ontdek in dit blog hoe je waterbesparend sproeit voor een fraaie en gezonde heg.

Sterke en vitale wortels

Net als een schitterend strak gazon of prachtig bloeiende planten moeten ook de haagplanten in jouw border op de juiste manier worden beregend. Vanwege hun formaat hebben ze een aardige sloot water nodig om sterk te blijven en gezond te groeien. Door de borders regelmatig uitgebreid te bewateren houd je de wortels van de haag sterk en vitaal, en krijgen bladeren voldoende vocht en voedingsstoffen binnen. Dat zie je terug in florerende borderstruiken met veel weerstand tegen ziektes en schimmels.

Hoeveel dorst heeft je haag?

Er zijn allerlei manieren om haagplanten water te geven. Je zou denken dat een flinke hoeveelheid water uit de tuinslang of de gieter wel genoeg is. Toch bestaat de kans dat de dorst van de struiken in je border niet optimaal wordt gelest. Het is namelijk meer werk dan je denkt om de wortels van voldoende water te voorzien. En het is best een uitdaging om alleen al voor het bewateren van jouw haag regelmatig veel tijd uit te trekken. Trouwens, ook teveel water geven is niet goed. Natuurlijk kun je ook een tuinsproeier gebruiken. Die sproeit lekker door terwijl jij er weinig omkijken naar hebt. Maar het grote nadeel is dat er dan ook veel water op de bladeren terecht komt en verdampt. Bovendien is een tuinsproeier een echte waterverspiller. Veel water komt niet op de juiste plaats terecht, maar verdwijnt elders in je tuin of stroomt het terras op. Dat is natuurlijk niet echt duurzaam en zonde van het water. Juist ook omdat jij flink op water kunt besparen bij het besproeien van jouw haag!

Tuinsproeier: waterverspiller

Natuurlijk kun je ook een tuinsproeier gebruiken. Die sproeit lekker door terwijl jij er weinig omkijken naar hebt. Maar het grote nadeel is dat er dan ook veel water op de bladeren terecht komt en verdampt. Bovendien is een tuinsproeier een echte waterverspiller. Veel water komt niet op de juiste plaats terecht, maar verdwijnt elders in je tuin of stroomt het terras op. Dat is natuurlijk niet echt duurzaam en zonde van het water. Juist ook omdat jij flink op water kunt besparen bij het besproeien van jouw haag!

druppelslang

Dé oplossing om je haag te sproeien

Een veel gekozen oplossing om de haag te beregenen is een druppelset speciaal voor borders en hagen. Al het werk wordt voor jou gedaan. Een in de grond verborgen druppelslang met slimme pop-up sproeiers geeft regelmatig de juiste hoeveelheid water af. Heel geleidelijk en het water komt direct waar het moet zijn: bij de wortels. Een druppelset van SummerRain is van professionele kwaliteit en heel gemakkelijk ‘plug ‘n rain te installeren. Iedereen kan het, je hoeft er geen handige Harry voor te zijn.

Hoe vaak en hoe lang sproeien?

Hoe vaak moet je de SummerRain druppelset aanzetten zodat de haag de juiste hoeveelheid water krijgt? Een paar keer per week beregenen, ongeveer 1 à 3 uur achterelkaar, volstaat. Hoe lang het sproeisysteem precies aan moet staan hangt af van de soort struik. Over het algemeen vragen struiken met korte wortels en kleinere of dunnere bladeren wat meer water. Haagplanten met lange wortels en grote of dikke bladeren wat minder. Gemiddeld heeft iedere meter heg 2 keer per week ongeveer 15 liter water nodig. Je kunt online vinden hoeveel water jouw heg nodig heeft en hoe vaak.

Bespaar tot wel 70% op water

Automatische watergeefsystemen zijn niet voor niets in trek. Met een SummerRain druppelset voor borders en hagen gaat bewateren automatisch en zorgeloos. Hoeveel en wanneer stel je zelf in. Daardoor krijgen je haagplanten de juiste hoeveelheid water, op de juiste tijden. Je haag blijft fraai en vol in het blad zonder dat je water verspilt. Sterker, met dit systeem kan je wel 70% op water besparen. En dat zie je ook nog eens terug op jouw waterrekening.

Benieuwd naar de producten die de haag perfect water geven? Bekijk het gehele assortiment hier!