header bloempotten
20 juni 2023

Hoe vaak moet je planten water geven?

Hoe houd je de planten in jouw tuin schitterend groen? Check deze slimme tips een zorgeloze oplossing!

vrouw met meisje en een druppelset voor bloempotten

Hoe houd je de planten in jouw tuin schitterend groen?

De planten in jouw tuin of op het balkon bestaan voor het leeuwendeel uit water. Het is een eerste levensbehoefte voor ze. Geef het groen af en toe een plens water en klaar is Kees, zou je denken. Maar planten water geven is een hele kunst als je ze mooi en gezond wilt houden. Wanneer moet je planten water geven, hoe vaak en hoeveel? Check deze slimme tips een zorgeloze oplossing!

Waarom is water geven zo belangrijk?

De wortels van je planten nemen met het water ook essentiële voedingsstoffen op. Vanuit de wortels transporteert de plant het water via de takken en nerven in de bladeren. Planten, struiken en bomen in de volle grond hebben minder water nodig dan groen in een pot. Hun wortels zitten diep in de grond, waar ze over meer water beschikken. Iets dieper droogt de bodem minder snel uit dan on de bovenlaag, of de aarde in een bloembak.

Wat moet je weten over planten water geven?

Wil jij zeker weten dat het groen in jouw tuin of op jouw balkon volop kan floreren, zodat je er zorgeloos van geniet? Dan heb je best wel wat kennis nodig. Met deze tips over planten water geven boek jij resultaten om trots op te zijn.

TIP 1

Geef je planten niet te vaak water

Een paar keer per week jouw planten flink wat water geven is beter dan elke dag een beetje. Het water kan de wortels dan goed bereiken. Bij langdurige droogte door warm zomerweer, of zoals we steeds vaker meemaken door een hittegolf, moeten planten in potten of bakken veel vaker hun dorst kunnen lessen. Dan is elke dag water geven belangrijk.

TIP 2

Geef je planten niet te veel water

Voorkom dat er plassen ontstaan. Het water duwt namelijk de lucht uit de grond. De wortels van je planten gaan dan naar adem happen. Als je pech hebt verdrinken ze. Geef vooral planten in potten en bakken niet teveel water. Het overschot aan water blijft onderin de pot staan, waardoor de wortels van je planten kunnen gaan rotten en schimmelen.

TIP 3

Doe een paar sproeirondjes achter elkaar

Als je het groen in jouw tuin water geeft, doe het dan royaal. Geef niet alles in één keer maar las af en toe een pauze in. Dan stroomt het water niet weg en kunnen de planten het water goed opnemen. Doe bijvoorbeeld een paar kortere sproeirondjes met de tuinslang.

TIP 4

Douche de bladeren niet

Houd de bladeren zoveel mogelijk droog. Geef jouw planten altijd aan de wortels water, nooit op het blad. Waterdruppels op de bladeren werken namelijk als een vergrootglas voor de zonnestralen. Zo’n gloeiend hete douche kan zelfs brandplekken op de bladeren veroorzaken, zonde van je prachtige planten.

TIP 5

Geef ’s ochtends of ’s avonds water

Is het een warme dag? Vermijd overdag water geven. Het water verdampt te snel en de kans bestaat dat de bladeren verbranden, omdat de druppels als een vergrootglas werken. De ideale tijd is ’s morgens vroeg. De grond is nog vochtig en het groen krijgt voldoende tijd om het water op te nemen. Ook ’s avonds, als de zon weg is, kun je de planten met een gerust hart water geven.

TIP 6

Vergeet de tuinsproeier

Tuinen en gazons zijn dorstig. Je kunt tot wel 50% van al het water in je huishouding aan water voor de tuin kwijt zijn. Laat daarom de zwenksproeier maar in de schuur. Veel water stroomt weg voordat je planten er goed van kunnen drinken. Ondertussen verdampt er veel water. Natuurlijk, een tuinsproeier is gemakkelijk, maar goed doseren is een uitdaging en de waterverspilling is enorm.

De gouden tip!

Wil je altijd mooie planten door continu het ideale vochtgehalte in de bodem? Overweeg dan eens een automatisch watergeefsysteem. Met de oplossingen van SummerRain installeer je zonder kennis of kracht zelf een vrijwel onzichtbaar, ‘plug ‘n rain’ systeem voor tuinberegening. Het gemak van de aanleg zal je verrassen! Er zijn allerlei slim samengestelde sets verkrijgbaar voor ieder type en formaat tuin.

Je tuin krijgt op de juiste manier water

Een SummerRain watergeefsysteem zorgt ervoor dat jouw planten op de juiste tijd de juiste hoeveel water krijgen. Je hebt er geen omkijken meer naar, zodat je tijd overhoudt om lekker van je tuin te genieten. Of om bijvoorbeeld zorgeloos op vakantie te gaan. Het beregeningssysteem zorgt ondertussen goed voor jouw tuinplanten. De gelijkmatige bewatering voorkomt morsen en verdampen. Je bespaart automatisch tot wel 70% aan water.

Vind snel het systeem dat bij jouw tuin past

Via de keuzehulp op onze website vind je voor iedere type tuin een passend watergeefsysteem. Je kunt je systeem eenvoudig uitbreiden met extra sets of losse onderdelen. Je kunt je set ook voorzien van een beregeningscomputer. Via de SummerRain app is het kinderspel om automatisch je tuin te beregenen, waar je ook bent. Installeren van een SummerRain systeem is heel eenvoudig. In onze video’s zie je zo hoe het werkt. Regelmatig water geven was nog nooit zó makkelijk!

Doe de keuzehulp!