bordersproeier
20 juni 2023

Je tuin sproeien, wanneer en hoe vaak?

De zomers worden heter en droger. Goed je tuin sproeien is prio! Maar hoe pak je dat goed aan? Check dit blog en je weet het!

Genieten in een groene tuin met SummerRain

In Nederland zitten we regelmatig in de regen. Je zou denken dat je tuin sproeien geen prio heeft. Maar onze zomers worden heter en droger. Dus regelmatig besproeien is van levensbelang voor spetterend gezond groen. Wil jij precies weten hoe vaak, hoe lang en wanneer je gazon, planten, hagen of borders graag water willen? In dit blog krijg je een spoedcursus tuin sproeien voor iedereen!

Waarom moet je de tuin goed besproeien?

Voor planten en je gazon is water onmisbaar om sterk te blijven en gezond te groeien. Vitale wortels zorgen voor mooie sterke grassprieten, en maken planten minder vatbaar voor ziektes en schimmels. In de herfst en de winter is er neerslag volop. Maar zodra het warmer en droger wordt krijgen de wortels snel watergebrek. Dat zie je aan bladverlies en gele, droge plekken die je gazon bederven. Uitgedroogde wortels sterven op den duur af en onkruid ziet z’n kans schoon. Kortom, zet de tuin besproeien hoog op je bucketlist!

Wanneer kun je het beste je tuin sproeien?

Allereerst: wanneer juist niet? Houd het weerbericht in de gaten. Gaat het de komende dagen regenen, dan is sproeien water naar de zee dragen. Blijft het langer droog, besproei dan regelmatig. Ook op hete dagen is water geven geen goed idee. Omdat het razendsnel verdampt bereikt lang niet al het water de wortels. Verspilde moeite én water dus. Check ook van tijd tot tijd of je gazon z’n frisse groen niet omruilt voor geel of bruin. En kijk of het blad van de planten gaat hangen of verkleurt. Zodra je dat ziet is het tijd om de dorst van je groene oase te lessen.

Wat is de beste tijd om de tuin te besproeien?

’s Ochtends. Dan kunnen het gazon en de planten het beste vocht opnemen. Bovendien verdampt het water dan niet zo snel. Heb jij je tijd ’s ochtends hard nodig voor je ontbijt en om naar je werk te gaan? Aan het begin van de avond water geven kan ook. Voor je gazon geldt: niet te laat op de avond. Het kletsnatte gras droogt dan bijna niet, zodat schimmels vrij spel krijgen. Vermijd in ieder geval overdag water geven als het lukt. Je tuin is je dankbaar!

Niet sproeien bij zonneschijn of een hittegolf!

Zoals gezegd, sproei je tuin nooit overdag. En zeker niet als de zon schijnt. Op hete zomerdagen of tijdens een hittegolf verdampt het water vliegensvlug. Het gras en de planten kunnen hun reddende watervoorraad daardoor niet goed opnemen. Dat bekekent dat je veel langer met de tuinslang in de weer moet, of overwerk voor je water verspillende tuinsproeier. Dat is niet echt duurzaam natuurlijk, en je ziet dat ook terug op je waterafrekening. Ook goed om te weten: waterdruppels op de bladeren werken als een vergrootglas, waardoor brandplekken kunnen ontstaan.

Hoe vaak moet je aan de slag met water geven?

Gewassen, gazons, struiken, bloeiende planten: allemaal vinden ze in één keer de juiste hoeveelheid water het fijnst. Daarom is één of twee keer per week sproeien het beste. Planten die elke dag een klein beetje water krijgen ontwikkelen hun wortels niet optimaal. Ze worden wat gemakzuchtig en dat maakt hun gezondheid zwakker. Ze krijgen bijvoorbeeld sneller last van gele bladeren of bladverlies. Iedere soort bloem heeft z’n eigen specifieke waterbehoefte. Dat kun je zo googelen, of kijk even op het label aan de plant.

Hoeveel water heb je eigenlijk nodig?

Dat is een simpel rekensommetje. Op een warme dag bijvoorbeeld, 25 tot 30 graden, is de verdamping ongeveer 7 of 8 mm. Per vierkante meter tuin gaat er dan 8 liter water verloren. Tel daar het watergebruik van het groen bij op en je komt uit op ongeveer 10 tot 12 liter water per vierkante meter. Best veel! Dus sproei hooguit één of twee keer per week, dan help je mee het watertekort in Nederland te beperken.

watergevecht in een groene tuin met pop-up sproeiers

Maak het je gemakkelijk … én duurzaam!

Op de juiste manier je tuin sproeien vraag constant je aandacht. Dat maakt een ‘plug ‘n rain’ watergeefsysteem van SummerRain zo ideaal! Jouw planten, borders, bomen en gazon krijgen elke keer precies de juiste hoeveelheid water. Jij hebt er geen omkijken meer naar, zodat je tijd overhoudt om lekker van je tuin te genieten of zorgeloos op vakantie te gaan.

Bovendien kun je tot wel 70% water per jaar besparen!

Benieuwd met welk product jij het beste je tuin kan besproeien? Bekijk het assortiment of doe de keuzehulp!