vrouw met meisje en bloempotten
20 juni 2023

HOE VAAK MOET JE BUITENPLANTEN WATER GEVEN?

Het hangt van allerlei factoren af hoe vaak je de buitenplanten moet sproeien. In dit blog zetten we alles haarfijn voor jou op een rijtje!

Dagelijks of juist maar één keer in de week? En welke plant hoe vaak precies? Om op de juiste momenten water te geven moet je even wat dingen weten. Dan ben je nooit te vroeg of te laat en blijft jouw tuin groen en gezond.

Zoveel planten, zoveel wensen

Iedere plant heeft weer een andere gebruiksaanwijzing. Heb je het groen net geplant? Dan is het voor elke plant van levensbelang dat je de eerste week elke dag water te geeft. De wortels kunnen zich dan snel en goed ontwikkelen. Geef daarna twee keer per week water. De exacte regelmaat varieert per plantensoort. Het handigste is om dit even te googelen of bij aanschaf te vragen.

Heet en droog? Twee keer per week water geven

Is het lange tijd droog en warm? Dan doe je jouw planten een groot plezier door ze minstens twee keer per week te laten drinken. Vermijd sproeien als de zon schijnt, want heel veel water verdampt dan gewoon. Dat is zonde en minder duurzaam. Tijdens een regenachtige periode hoef je de planten meestal helemaal geen water te geven.

Potplanten en planten in de volle grond: verschillende waterwensen

Houd er rekening mee dat groen in de volle grond andere drinkbehoeften heeft dan planten in een pot, bak of kuip. Wat zijn de verschillen?

Planten in een pot of kuip

Potplanten in een pot hebben meer water van je nodig dan planten in de volle grond. Ze hebben maar een beperkte hoeveelheid grond, die sneller opdroogt dan volle aarde. De planten staan in potten boven de grond. Bij droog en zonnig weer warmt de potgrond eerder op, zodat het water in de pot sneller verdampt.

Hoe vaak moet je potplanten water geven?

Eén keer per week. Let er op dat de potgrond helemaal wordt doorweekt. Zodra het water aan de onderkant uit de pot loopt is de grond goed doordrenkt. Voor de meeste potplanten volstaat wekelijks water geven. Check voor de zekerheid even wat de waterbehoefte van een plant precies is.

Hoe weet je het zeker?

Wil je het zeker weten dat je potplanten op de juiste momenten de juiste hoeveelheid water krijgen? Op de juiste plek, namelijk bij de wortels? De SummerRain druppelset voor bloempotten verzorgt het automatisch voor je, samen met de SummerRain beregeningscomputer en de app. Je hoeft nergens naar om te kijken, terwijl jouw potplanten vitaal blijven en zich volop blijven ontwikkelen.

Planten in de volle grond

Staan jouw tuinplanten in de volle grond? In Nederland valt het hele jaar door voldoende regenwater voor ze. Maar je ziet toch wel steeds vaker dat het langere tijd erg droog is. En dat kunnen je planten het lastig krijgen, zeker jongere planten van nog geen jaar oud. Je helpt ze dan geweldig door ze af en toe extra water te geven om hun dorst te lessen.

Wanneer moet je planten in de volle grond water geven?

Houd gewoon het weerbericht in de gaten. Bij heet en droog weer is water geven van levensbelang. Je ziet vanzelf aan de bladeren of een plant te droog staat. Ze worden geel of bruin en hangen er futloos bij. Afhankelijk van de hitte of de droogte kun je één keer of een paar keer per week sproeien. Niet steeds een beetje, maar af en toe een flink bad is het beste. Zo worden de wortels niet lui, maar ontwikkelen ze zich goed. De basis om je planten sterk en mooi te houden!

Sproei ‘s ochtends of ’s avonds

Voor planten in de volle grond is de ochtend ideaal. Er verdampen dan liters minder water dan overdag. De planten krijgen dus alle tijd om vocht op te nemen. De druppels op de bladeren werken trouwens als een vergrootglas. In de gloeiend hete zon kunnen de bladeren daardoor brandplekken oplopen. Aan het begin van de avond water geven is ook prima. Vermijd in ieder geval overdag water geven als het lukt. Je wordt ervoor bedankt met prachtig bloeiend en groeiend groen in je tuin!

De ideale oplossing zonder gemodder met water

Heb je weinig tijd of wil je zonder gedoe van je tuin genieten? Laat het werk dan maar over aan de SummerRain druppelset voor borders en hagen. In de grond verborgen druppelslangen met slimme pop-up sproeiers geven je planten, borders en hagen telkens de juiste hoeveelheid water. Helemaal automatisch en zorgeloos. Het groen droogt niet uit en blijft vol in het blad. Ondertussen bespaar je veel water!

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk het assortiment of doe de keuzehulp om er achter te komen welk product het beste bij jouw tuin of balkon past!