24 april 2023

Groene tuin, toch weinig werk?

Een prachtig groene, duurzame en gezonde tuin zonder dat je er bergen werk aan hebt. Onmogelijk? Nee hoor. Check deze tips!

Een groene tuin zonder veel onderhoud? Zo doe je dat

Een groene tuin heeft veel voordelen. Een tuin met lekker veel beplanting is duurzaam, een lust voor het oog en blijft koel in de zomer. We horen je denken: een groene tuin is toch handenvol werk? En je moet dan toch veel van tuinieren afweten? Dat valt dus ontzettend mee! Een groene tuin kun jij zo inrichten en verzorgen dat je er relatief weinig tijd aan kwijt bent. Hoe pak je het aan?

Vaste planten, minder werk

Een- en tweejarige planten bloeien prachtig. Maar na de bloei zien ze er meestal niet erg aantrekkelijk meer uit. Dat betekent dat jij vaak nieuwe planten moet aanschaffen. Dat kost tijd en geld, en je moet ook plezier in tuinieren hebben. Onze tip: kies vaste planten en zet de borders hiermee vol. Onkruid krijgt nauwelijks een kans, zodat je bijna niet hoeft te wieden. Blijft er kale grond over? Dan zijn bodembedekkers ideaal. Er zijn veel groenblijvende soorten die mooi bloeien en voor een dichte begroeiing zorgen.

Plant een boom!

Tussen de planten kun je eventueel boomschors strooien. Of leg er een tuinpad mee aan.
Boomschors laat regenwater door en voorkomt dat het snel verdampt. Zo blijft de bodem vochtig, belangrijk bij lange periodes van droogte. Als je er ruimte voor hebt, dan is een boom ook een goed idee. Een kleine of een grote, het hoeft geen woudreus te zijn. Je hebt er weinig werk aan, alleen af en toe wat takken snoeien. Neem je een naaldboom, dan hoef je ook geen bladeren te vegen. Ondertussen zit jij ’s zomers lekker koel in de schaduw van de boom.

Kies wintergroene planten

Er zijn allerlei planten te krijgen die de hele winter groen blijven, zoals hagen. Haagplanten laten hun bladeren in de herfst niet vallen. Dat scheelt jou bergen veeg- en opruimwerk. Bovendien heeft jouw tuin het hele jaar door een fraaie groene uitstraling. In de winter zit je niet tegen kale takken aan te kijken. En natuurlijk zorgt een haag ook voor privacy, zodat jij lekker buiten kunt zitten zonder dat je wordt bekeken. Er zijn ook veel groenblijvende losse planten en struiken, die je bijvoorbeeld in de borders kunt zetten.

Minder onderhoud, meer natuur

Met een tuin vol planten, struiken en een haag creëer jij een thuis voor allerlei soorten vogels, vlinders, bijen en andere dieren, zoals eekhoorntjes. Al die vrolijk kwetterende en dartelende gasten in je tuin zijn niet alleen leuk. Want hoe meer soorten er leven, hoe groener en gezonder je tuin. Tegelijk help jij een handje om de biodiversiteit te verbeteren. Biodiversiteit betekent dat allerlei soorten leven samen de natuur in de juiste balans houden. Hoe meer soorten, hoe beter. Wist je dat juist tuinen essentieel zijn voor een goede biodiversiteit?

Groen is duurzaam

Een groene tuin verbetert de luchtkwaliteit. De planten produceren zuurstof, filteren fijnstof en slaan CO₂ op. Planten weten zelfs raad met decibels. Ze zijn namelijk heel goed in geluiden dempen. Zo kan bijvoorbeeld één boom tot wel 10 decibel geluid dempen. Zo helpt een groene tuin ook om de overlast van straatgeluiden te beperken. Ook goed om te weten: een groene tuin neemt makkelijk water op. Dat helpt niet alleen tegen de droogte, maar ook tegen wateroverlast door hevige plensbuien.

Een groene tuin is een koele tuin

Tuinplanten zijn een natuurlijke airco. Hoe meer groen, hoe koeler! De temperatuur in een groene tuin kan tot wel 5 graden lager blijven dan in snel opwarmende straten met veel stenen. Wel zo comfortabel als we weer eens getrakteerd worden op een hittegolf met temperaturen tot ver boven de 30 graden. Vergelijk het met het temperatuurverschil tussen het stadscentrum en het buitengebied. De groene omgeving is vaak koeler en minder benauwd. Fiets de stad uit en je voelt meteen het verschil.

Je tuin kan beter tegen droogte

Hoe meer beplanting in de tuin, hoe gemakkelijker er vocht in de bodem wordt opgeslagen. In droge periodes droogt de bovenste bodemlaag langzaam uit. Maar zolang er dieper in de grond nog genoeg vocht is, kunnen jouw planten beter tegen de droogte. Dat komt omdat de wortels van gezonde planten diep de bodem in groeien, op zoek naar water. Bij droogte hoef je dus niet constant met de tuinslang of tuinsproeier aan de slag. Een keer in de week water geven volstaat. Over water geven gesproken: je zou denken dat je altijd maar druk bent om een tuin vol planten van water te voorzien. Al eens gedacht aan een automatisch watergeefsysteem?

Watergeefsysteem met handige app

Een ‘plug ‘n rain’ watergeefsysteem is ideaal als jij een groene tuin wilt, maar ook weinig werk. Terwijl jij ontspannen in je tuinstoel achterover leunt of op vakantie bent, wordt het werk voor je gedaan. Jouw planten, borders, hagen en het gazon krijgen op de juiste tijden de juiste hoeveelheid water. Ook als het lang heet en droog is. Met een handige app kun je de beregeningscomputer van het systeem precies zo instellen als je wilt. Met vaste tijden, dagen en hoeveelheden water.

Tot wel 70% waterbesparend

Als het regent registreert de beregeningscomputer dat automatisch. Het watergeefsysteem wordt dan niet ingeschakeld om waterverspilling te voorkomen. Nu we het toch over verspilling hebben, een watergeefsysteem van SummerRain kan je juist een aardige slok water besparen. De besparing kan namelijk oplopen tot wel 70% water per jaar. Dat is wel zo duurzaam en jouw waterrekening ziet er hierdoor veel vrolijker uit.

Voor planten, borders, hagen en gazon

Bij SummerRain vind je diverse systemen van professionele kwaliteit speciaal voor tuinplanten, planten in potten, het gazon en voor borders en hagen. Installeren is heel gemakkelijk, handig hoef je er niet voor te zijn. Je kunt de sets eenvoudig op maat van je tuin aanleggen en uitbreiden. Ze groeien als het ware met de planten mee.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk het SummerRain assortiment of neem contact op met jouw SummerRain dealer in de buurt.