genieten van de groene tuin
20 juni 2023

Droogte? Zo verzorg je jouw gazon goed

Ontdek hoe je het gazon door slim sproeien perfect verzorgt, hoe droog het weer ook is!

pop-up sproeier in werking op een gazon

Zo verzorg je jouw gazon het best bij droogte

De afgelopen zomers hebben we gemerkt hoe kurkdroog het in Nederland kan zijn. Soms valt er gewoon wekenlang geen regen. Voor je het weet ligt je gazon er dor, droog en troosteloos bij. Dat doet natuurlijk afbreuk aan de uitstraling en het plezier van je tuin. Hoe zorg je er voor dat jouw gazon er ondanks de droogte tiptop uit blijft zien? In dit blog praten we je bij.

Wanneer moet je met sproeien beginnen?

Bij langdurig droog weer is regelmatig sproeien het behoud van je gazon. Klinkt logisch, maar de vraag is hoe je daarbij te werk moet gaan voor een blijvend succesvol resultaat. Eén of twee keer per week water geven is het beste als er voor een hele week geen neerslag wordt voorspeld. Heeft het langer dan een week niet geregend? Beregen het gras dan twee keer per week langdurig. Dan trekt het water goed de grond in en moeten de wortels dieper, in minder droge bodemlagen, op zoek naar water. Zo blijven ze vitaal en dat zie je terug in de kwaliteit van jouw gazon!

Wat zijn de beste sproeimomenten?

Natuurlijk heb je niet altijd zin of tijd. Maar water geven als het toevallig uitkomt is niet aan te raden. Sproei om te beginnen nooit overdag in de felle zon of midden op een hete dag. Je sproeiwater verdampt namelijk razendsnel, waardoor lang niet al het water de wortels van het gras bereikt. Verspilde moeite én water dus. Trouwens, de druppels op het gras werken als een vergrootglas voor de gloeiend hete zonnestralen. De kans op brandplekken is groot. De beste sproeimomenten van de dag zijn daarom de ochtend of de vroege avond.

Beter lang dan kort

Sproei dus langdurig: lange tijd achter elkaar in plaats van af en toe kort. Eén keer een paar uur lang beregenen is beter dan viermaal per week een half uurtje. De kans dat het gras een overdosis water krijgt is er eigenlijk niet. Als je een regenmeter op je gazon zet, kun je goed zien hoeveel je sproeit. Ongeveer 10 à 15 mm per sproeibeurt is een goede regel.

Wanneer moet je beginnen?

Start met beregenen zodra je ziet dat het gazon achteruit gaat. Het verliest z’n frisse groene tint, wordt wat geler van kleur of je krijgt van die vale plekken. Wat je ook vaak ziet is dat het gras door de droogte aan veerkracht verliest. Wacht je te lang met water geven, dan kan dat fataal zijn voor je gazon. Want niet alleen het gras kan afsterven maar ook de wortels. Dat laatste betekent het einde van je eens zo mooie grasmat.

‘s Ochtends sproeien

De beste tijd om de dorst van je gazon te lessen is vroeg in de ochtend tussen zes en negen uur. De kracht van de zon is dan nog niet op zijn sterkst. Je sproeiwater verdampt niet zo snel en de druppels op het gras versterken de zonnestralen nog niet, zodat de grassprieten geen brandplekken krijgen.

‘s Avonds sproeien

Sproei je ’s avonds? Doe het dan vroeg in de avond. De beste tijd is tussen zeven en tien uur. Ga je later op de avond beregenen, dan heb je een grote kans dat het gazon nog niet droog is als het donker wordt. Gras dat de hele nacht kletsnat blijft is een makkelijke prooi voor schimmels en ziektes.

Tip voor dé zorgeloze oplossing!

Om jouw gazon bij droogte zonder veel gedoe in perfecte conditie te houden is een SummerRain pop-up sproeiset ideaal. Het gras krijgt precies de goede hoeveelheid water, op precies de juiste tijden. Zo’n automatisch plug ’n rain sproeisysteem klaart de klus iedere keer moeiteloos voor je. Dat betekent meer tijd over om van je tuin te genieten of zorgeloos vakantie te vieren. Bovendien kan je tot wel 70% op water besparen, prettig voor je portemonnee én voor het milieu natuurlijk!

Benieuwd naar welk product bij jouw gazon past? Doe de keuzehulp of ga op zoek naar een winkel bij jou in de buurt!