20 juni 2023

Bevochtig je borders én bespaar water

In deze droge zomer verdorren jouw planten snel. Ze willen constant water, maar er is een watertekort. Zo los jij dit dilemma op.

closeup summerrain druppelslang op de grond

Les waterbesparend de dorst van je borderplanten

Water is een eerste levensbehoefte voor de planten en het andere groen in jouw tuin. Via het water halen de planten hun voedingsstoffen uit de bodem en krijgen ze voldoende vocht voor een gezonde sapstroom. En dat zie je terug aan hun groei en bloei. Water geven is in deze tijd van watergebrek iets om slim aan te pakken. Want jouw planten hebben vaker vocht nodig, terwijl het juist verstandig is om de kraan vaker dicht te houden. Een dilemma dat je gemakkelijk oplost!

Water geven, steeds meer werk

Als je hebt gesproeid is de grond in de borders zo weer kurkdroog. Door de droge zomers blijf je maar aan de gang met tuinslangen, gieters en de kampioen watermorser: de zwenksproeier. En ook jij hebt vast niet altijd zin of tijd om steeds maar te sproeien. Wist je trouwen dat je dat het beste ’s ochtends of ‘s avonds kunt doen? Overdag verdampt het water namelijk als sneeuw voor de zon. Bovendien werken de druppels op de bladeren als een vergrootglas voor de brandende zon. En brandvlekken op jouw beauties van planten wil je niet.

Watertekort in ons land, en nu?

Steeds maar water geven is ook vanwege het grote watergebrek niet ideaal. Voor de tuin gebruik je drinkwater. Dat is er voorlopig voldoende, maar het wordt wel minder. Vandaar het advies van instanties om de kraan niet te lang open te zetten. En bijvoorbeeld dat opblaasbare XXL zwembad droog te laten staan. Bij lang aanhoudende droogte heb je kans op beperkende maatregelen voor watergebruik. Korter douchen wordt dan een must, ook voor de borderplanten. Maar geen nood, jouw groene vrienden hoeven niet uit te drogen!

Zo bespaar je tot wel 70% leidingwater

Een automatisch watergeefsysteem voor jouw borders is dé oplossing. Met zo’n slimme sproei- of druppelset kun je tot wel 70% kostbaar leidingwater per jaar besparen. Ideaal dus, zeker met het oog op het watertekort. Tegelijk krijgen je planten precies de juiste dosis water. Niet teveel ineens, wat ze niet op kunnen nemen, maar elke keer precies genoeg. Dat betekent vakantie voor je tuinslang, en tijd voor jou om je eens lekker te ontspannen in jouw tuin. Het systeem is bovendien heel gemakkelijk ‘plug ‘n rain’ te installeren, ook al ben je totaal niet technisch. Iedereen kan het.

SummerRain bordersproeier in werking

Sproeiset voor borders

De waterbesparende sproeiset voor borders geeft jouw planten van bovenaf water. De sproeiers plaats je tussen de planten, ze hebben een bereik van 360°. Met verlengbuizen stem je de sproeihoogte heel eenvoudig af op de hoogte van de planten. Die groeien natuurlijk, en dan verleng je de buizen in een wip met de handige koppelstukken.

druppelslang

Druppelset voor borders

Deze set zorgt voor druppelsgewijze bewatering bij de wortels. Er wordt nauwelijks een druppel water verspild, terwijl het water komt waar het moet zijn: bij de dorstige wortels. De druppelslang van deze set heeft om de 30 cm een druppelaar. Samen geven de druppelaars al jouw borderplanten telkens een klein beetje water. Ook met deze set bespaar jij tot wel 70% water.

Ultiem gemak: besturingscomputer met app

Wil jij zuinig met water omgaan én weelderige plantenpracht, zonder een druppel teveel moeite? Breid je beregeningssysteem dan uit met een besturingscomputer. Vanaf jouw tuinterras, luie stoel of vakantiestek stel je met de app in wanneer de planten automatisch hun reddende waterdruppels krijgen. Steeds op de juiste tijd de juiste hoeveelheid. Ideaal toch?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk hier de SummerRain producten of doe de keuzehulp om er achter te komen welke set bij jouw tuin past!