druppelset voor bloempotten close up
16 januari 2023

5 tips voor een groene tuin zonder veel werk

Een schitterende tuin vol bloeiende planten. Kan dat ook zonder dat je er veel werk aan hebt? Jazeker! Check deze tips maar.

vrouw en meisje genieten van bellenblaas in een groene tuin

Dé 5 tips voor een onderhoudsarme tuin

Heb jij groene vingers en is tuinieren jouw passie? Dan is het natuurlijk heerlijk om veel uurtjes in je tuin bezig te zijn. Maar niet iedereen heeft zin, tijd of de kennis om de planten in de tuin de aandacht te geven die ze nodig hebben. Geldt dit ook voor jou, waardoor een prachtige tuin altijd een droom blijft? Dan hebben we goed nieuws voor je! Met deze 5 tips is een prima verzorgde tuin vol gezond groen helemaal niet veel werk.

Eerst even dit

Voordat je denkt: mooi, ik breng de hark en de tuinslang meteen naar de kringloopwinkel; een totaal onderhoudsvrije tuin is een illusie. De natuur is altijd in beweging, een tuin verandert door de seizoenen heen continu. Jouw aandacht is echt wel nodig. Ook een tuin met alleen wat hortensia’s, een vlinderstruik een een laurierhaag moet je nog altijd schoon en onkruidvrij houden. En wat dacht je van de herfstbladeren die met z’n allen jouw tuin in waaien? Onderhoudsvrij bestaat dus niet, onderhoudsarm zeker wel. Met deze slimme tips blijft jouw werk beperkt tot een paar uurtjes per maand.

Tip 1: Plant véél groen

Inderdaad, niet meer, maar minder groen. Zet de planten niet te ver uit elkaar. Ze groeien dan uit tot een geheel, waardoor onkruid veel minder kans krijgt. Je hoeft dus ook nu vrijwel niet te schoffelen. Zo’n volle groenpartij oogt ook nog eens mooier en natuurlijker dan om de halve meter een losse struik.

Tip 2: Haal bodembedekkers

Bodembedekkers zorgen in korte tijd voor een groene tuin. Ze vormen een snelgroeiende, laagblijvende plantendeken, waaronder te weinig licht is voor onkruid. Ook dat scheelt weer wieden. Er zijn veel bodembedekkers die in de winter groen blijven en in de zomer bloeien. Zoals het siergras Zegge (Carex morrow morrowii), Kleine Maagdenpalm (Vinca minor) en Goudaardbei (Waldsteinia ternata).

Tip 3: Plant een boom

Een schaduwrijk ontspanplekje creëren? Vergeet de grote tuinparasol, maar ga voor een boom. Jij krijgt volop schaduw en tijd om onder deze natuurlijke parasol van jouw tuin te genieten, want onderhoud vraagt een boom nauwelijks. Tegelijk haal je voor een fraai stukje natuur in je tuin.

Tip 4: Vervang tegels door gras

Een gazon maakt jouw tuin vanzelf gezonder en mooier. Regenwater zakt direct de grond in, zodat de bodem vochtiger is. Fijn voor de planten en goed voor een gezond bodemleven. Bovendien help jij mee om iets aan de steeds vaker voorkomende droogte te doen. Tegels houden warmte langer vast, gras zorgt juist voor verkoeling. Wel zo comfortabel als er weer eens een droge, hete periode aanbreekt.

Tip 5: Neem een watergeefsysteem

Natuurlijk moet je wel eens uit je luie tuinstoel komen om het groen van water te voorzien. Zeker nu we steeds vaker langdurige periodes van droogte hebben. Maar water geven hoeft jou nauwelijks tijd te kosten. De tuinslang en de tuinsproeier mogen met pensioen, want je tuin beregenen kan automatisch. Alles wat je nodig hebt is een ‘plug ‘n rain’ watergeefsysteem van SummerRain, ideaal voor een lekker gemakkelijk te onderhouden tuin.

Gazongemak ligt voor je klaar

Om jouw gazon zonder gedoe in perfecte conditie te houden is een SummerRain pop-up sproeiset ideaal. Verzonken pop-up sproeiers komen op de juiste momenten even boven de grond om het gras de juiste hoeveelheid water geven. De set bestrijkt 6 m² of 35 m² gazon en is gemakkelijk uit te breiden, mocht je gazon groter zijn. Installeren is een fluitje van een cent. Plug ’n rain!

Borders vanzelf bedruppeld

Deze druppelset is er speciaal voor om de planten en struiken in de borders van een goed verdeelde hoeveelheid water te voorzien. De sproeiers zijn tussen de planten verstopt en doen al het werk voor jou. Je kunt zo’n handige sproeiset gemakkelijk afstemmen op de hoogte van de planten, en zelfs mee laten groeien met handige verlengbuizen. Installeren is een eitje. Wist jij dat je onze watergeefsystemen met een app kunt bedienen? Over gemak gesproken!

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk het SummerRain assortiment of neem contact op met jouw SummerRain dealer in de buurt.