` Druppelslang of zweetslang? | SummerRain

Het assortiment van SummerRain

Dinsdag 26 april 2022

Druppelslang of zweetslang?

De druppelslang en zweetslang worden vaak met elkaar vergeleken. Echter zit hier wel degelijk een verschil in.

De meeste tuinplanten doen het prima in het Nederlandse klimaat. Maar als er extreme warmtes komen of wanneer je nieuwe planten hebt aangeschaft kunnen planten, struiken, gras en bomen extra hulp gebruiken. 

Je kunt er voor kiezen om te bewateren via de traditionele sproeiers, alleen is het nadeel dat ze nevel van het water uitzenden. Op een bijzonder warme dag kan een deel van het water verdampen voor het de grond raakt, waardoor kostbaar water verloren gaat. Ook kun je er voor kiezen je planten water te geven met een tuinslang, het nadeel hiervan is echter dat je veel water in een keer geeft en planten niet alles zo snel kunnen opnemen. Veel van dit water zal dus de grond inzakken, daar waar je planten niet meer bij kunnen. Bij beide opties gaat er veel water verloren.  

Om water te besparen en direct bij de wortels water te geven kun je een druppelslang gebruiken, maar soms hoor je ook wel zweetslang. De druppelslang en zweetslang worden vaak met elkaar vergeleken. Echter zit hier wel degelijk een verschil in. Hieronder leggen we de verschillen uit:

 
Verschil druppelslang of zweetslang

Een druppelslang behoort tot een zogenaamd druppelsysteem. Je kunt een druppelslang zien als een vorm van micro-irrigatie om planten, struiken, gras en gewassen gedoseerd water te geven. Het is een druppelsysteem dat bij jonge, maar ook bij bestaande planten kan worden gebruikt. Maar ook bij dichtbegroeide border en kwetsbare planten. Een druppelslang geeft een lage hoeveelheid water per uur af bij de planten. Dit gebeurt dicht bij de wortels, waardoor het water geven van je planten heel doelgericht is. Het water geven is efficiënt, het water wordt afgegeven in precies dezelfde hoeveelheid. Daardoor verlies je geen water met je druppelslang en je bespaart ook een hoop water. Het automatiseren van het druppelsysteem is ook mogelijk. 
 

Een zweetslang is niet hetzelfde als een druppelslang. Het grote verschil zit in de werking van de zweetslang. Een zweetslang is een slang met een doorlaatbare buitenwand. Het lijkt alsof de slang “zweet” doordat het over de gehele lengte water afgeeft. Een zweetslang laat ongeveer per uur 1 liter water door. De afgifte van het water verschilt aan het begin ten opzichte van het einde. Dit komt doordat het water uit de slang loopt waardoor de druk steeds lager wordt. 


Wat is beter druppelslang of zweetslang?

Over het algemeen werkt een druppelslang effectiever, dit komt omdat de druppelslang goed controleerbaar is in de afgifte van water. Dit komt doordat de druppelslangen druk compenserend zijn zodat aan het begin van de slang de water afgifte gelijk is als aan het eind van de slang. Voor de meeste mensen is een druppelslang een betere keuze, ook als je water wilt besparen. 
  

Hoe werkt een druppelslang? 

Een druppelslang is een flexibele slang die je aansluit op een druppelsysteem.  Het water dat door de druppelslang stroomt, druppelt via de buitenkant van de slang naar buiten. Hierdoor worden je planten van de juiste hoeveelheid water voorzien. Doordat het water langzaam druppelt, krijgt het voldoende tijd om goed in de grond te zakken. Het water wordt hierdoor eenvoudig opgenomen door de planten en dit stimuleert het zoeken naar wortels, waardoor de planten stevig worden en goed groeien. Ideaal voor dichte beplanting, maar ook als het om jonge plantjes gaat. Je kunt namelijk heel doelgericht water geven. Hiermee bespaar je ook nog eens een hoop water mee.


Hoe lang druppelslang aanzetten? 
 
Een druppelslang onder de haag is ideaal. Als het erg droog is, is elke dag een half uur de druppelslang aanzetten voldoende. Bij vaste planten minimaal een uur op dezelfde plek laten staan. Om een goed resultaat te krijgen adviseren wij de volgende aanpak: Start het beregenen en laat de sproeiers open tot er plassen ontstaan of water wegloopt. 
  

Ben je geïnteresseerd geworden in een druppelslang? Bekijk het dichtstbijzijnde SummerRain verkooppunt bij je in de buurt.

Doe de SummerRain keuzehulp

Druppelset bloempotten

Deze druppelset zorgt voor de bewatering van jouw planten. Op het juiste moment en op de juiste plaats in de bloempotten. De gelijkmatige bewatering, bij de wortels, voorkomt verdamping en verspilling. Zo bespaar je water en tijd.

Pop-up sproeiset gazon

Met vrijwel onzichtbaar pop-up systeem 
Gazonset met 4 of 6 pop-up sproeiers die 16 m² of 35 m² gazon water geven. Je kunt deze complete set eenvoudig uitbreiden met de meegeleverde koppeling.

Sproeiset borders

Deze sproeiset geeft je tuinplanten van bovenaf water. De sproeiers plaats je tussen je planten. Ze hebben een royaal bereik van 360° rondom. Met de verlengbuizen stem je de sproeihoogte eenvoudig af op de hoogte van je tuinplanten. Groeien je planten? Dan kun je de sproeiers eenvoudig laten meegroeien met extra verlengbuizen.

Druppelset borders & hagen

De druppelslang heeft elke 30 cm een druppelaar. Leg de slang langs de wortels of graaf hem in. De druppelslang geeft je planten regelmatig een kleine hoeveelheid water. De gelijkmatige bewatering voorkomt verdamping en verspilling. Zo bespaar je tijd en water.

Verlengset

Heb je een gazon met borders of hagen? Of moet je een grotere afstand overbruggen? Met de verlengset koppel je sets eenvoudig of verleng je de afstand in je tuin!

Hulp nodig met het maken van een keuze?