Genieten in een groene tuin met SummerRain

Veelgestelde vragen

Een aantal vragen op een rijtje

Algemeen

Nederland en België zijn landen met extreme weersomstandigheden. Onze tuin heeft veel te verduren, zo ook extreme droogte. Door de jaren heen krijgen we steeds meer last van langere periodes van droogte. Om de tuin in goede conditie, en daarmee groen, te houden is beregening steeds belangrijker geworden!

Een druppelset is vooral geschikt om planten dichtbij de wortel water te geven. Sommige planten nemen zo het water beter op en wordt er schimmel en andere narigheden op de bladeren voorkomen. Daarnaast verdampt het water ook minder snel, omdat het bij een koelere en meer schaduwrijke grond kan komen. Druppelslangen en druppelaars zijn zo gemaakt dat ze altijd dezelfde hoeveelheid water afgeven. Zo kan je ook gericht water geven met een druppelaar; precies daar waar jij de plant of bloembak hebt staan.

Een sproeiset geeft planten, of het gazon, juist water van bovenaf! Ook kan zo een grotere oppervlakte snel water gegeven worden, omdat het over alle planten heen sproeit. Sommige planten, zoals de aubergine, komkommer, begonia en de passiebloem, vinden het prettig om water te krijgen op de bladeren. Je simuleert er eigenlijk een regenbui mee.

Bij elke set wordt een duidelijke handleiding mee geleverd, en er zijn ook instructievideo’s beschikbaar. Het is erg simpel en makkelijk te doen, probeer het maar uit!

Als je hebt besloten dat je het gemak van een watergeefsysteem wilt beleven, is het belangrijk om dit op een goed moment te plaatsen in je tuin. Als je een SummerRain Sproeiset voor gazons gaat ingraven, moet je dit niet doen wanneer het gras begint te groeien. Ook kan je beter niet de wortels van je planten en bloemen irriteren wanneer je er een druppelset langs legt of ingraaft.
Daarom is het beste moment om je nieuwe beregeningsset aan te sluiten in het najaar wanneer je de tuin winterklaar maakt, of juist in het voorjaar voordat alles begint te bloeien en groeien. Dan ben je direct op tijd met het regelmatig water geven van je tuin als de lente begint!

Let hier wel bij op dat vorst je nieuwe sets kapot kan doen vriezen als er nog water in de leidingen zit. Dus sluit je set pas aan op de kraan als er geen temperaturen onder het nulpunt meer komen!

Het beste kan je ’s ochtends vanaf zonsopkomst tot ongeveer 10:00 uur sproeien, of ’s avonds na 22:00 uur. Als je overdag sproeit, verdampt een boel kostbaar water, en kunnen planten en gras hitteschade krijgen. Dit komt omdat de waterdruppels als een vergrootglas werken en de zonnestralen intenser op de begroeiing laten komen.

Je kan beter niet overdag in de volle zon sproeien, de waterdruppels werken als een vergrootglas en maken de zonnestralen intenser. Door de extreme hitte kan je begroeiing snel beschadigen!

Zorg dat je je hele tuin kunt beregenen; let vooral op de hoeken, deze worden vaak vergeten. Heb je een sproeier te weinig? Geen probleem, deze zijn ook los verkrijgbaar.

Nee, het is geen vereiste. Voor de beste werking van de set met gazonsproeiers is het verstandig deze in te graven. Ook is het mogelijk om de hoofdleiding van de bloempottenset en de bordersproeiers in te graven. Het is zelfs mogelijk de druppelslang in te graven! Deze mag echter niet dieper dan 10 centimeter.

Uiteraard, in de handleiding vermelden wij hoe je de sproeiers moet plaatsen in je gazon. Wanneer je de sproeiers juist plaatst is er niets aan de hand! De pop-up sproeiers komen ongeveer 10cm boven het maaiveld uit, dus plaats de sproeier zelf zo laag mogelijk. Test het systeem door met je maaier (natuurlijk als deze uitstaat) over de sproeier heen te gaan. Raak je niets? Perfect!

Jazeker! Met onze besturingscomputer kan je op gezette tijden de besproeiing uitvoeren, zelfs wanneer je op vakantie bent. Je maakt gewoon simpel een sproeiplanning aan via de app en verstuurd deze voor vertrek naar de computer.

Jazeker, dit kan met onze besturingscomputer. Download de app en maak eenvoudig je eigen programma. Hiermee gaat het sproeien automatisch en hoef je er niet meer naar om te kijken. Erg handig voor als je op vakantie bent!

Uiteraard! Wij hebben alle onderdelen ook los beschikbaar, en de uitbreidingsset is ook voor je beschikbaar.

Druppelslang

Een druppelslang is een lange slang waar om de 30 centimeter een klein gaatje is gemaakt; een druppelaar. Hier sijpelt water rustig uit, zodat het opgenomen kan worden door de wortels van de planten. Omdat de slang op de grond, of net onder de grond ligt, komt het water daar gelijk waar het nodig is en wordt er geen water verspild of verdampt voordat het gebruikt is. De slangen van SummerRain zijn druk gecompenseerd; dat betekent dat er evenveel water aan het begin van de slang als aan het einde van slang komt.

De druppelslang uit de druppelset voor borders en hagen kan het beste geplaatst worden naast de stammen van een haag, of langs de planten in de border gelegd worden. Heb je nu borders met veel kleine planten? Leg de slang dan op een onderlinge afstand van 50 centimeter.

Een druppelslang mag je boven- en ondergronds plaatsen. Als je dat ondergronds doet, plaats het dan niet dieper dan 10 centimeter onder het oppervlak. Zo kan het water nog rustig uit de gaatjes van de druppelslang sijpelen en vloeit het de aarde door.

De druppelslangen van SummerRain kunnen in principe niet verstoppen, omdat achter elke druppelaar een klein labyrint zit. Dit doolhofje zorgt ervoor dat zand en vuil de druppelaar niet kan doen verstoppen. Daarnaast bevat deze slang ook een stofje dat de groei van wortels om en in de slang afweert.

Heb je het idee dat er geen water uit je druppelslang komt? Controleer dan of er genoeg water uit je kraan komt, er geen knikken of buigingen in de slang zijn of dat deze nergens beschadigd is. Als je slang ondergronds ligt, moet je oppassen dat je deze met tuingereedschap niet beschadigd!

Dit hangt van het weer, de grondsoort en het type plant af. Is het droog, dan kan je elke dag de druppelslang minimaal 30 minuten aan hebben staan. Kijk na een halfuur hoe de grond reageert; zijn er veel plassen, dan kan je de dag daarna weer een halfuurtje water geven. Is de grond droog, houdt dan nog 30 minuten aan.

Water

Ja, dat is mogelijk. Maar let op! daar heb je wel een pomp voor nodig. Vraag bij je verkooppunt naar de mogelijkheden.

De hoeveelheid water dat je gazon nodig heeft, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld, hoe warm het is, hoe vaak het regent, het soort gras en de bodem. Als je telkens een beetje water geeft, zal het water aan de oppervlakte blijven en worden de wortels niet gestimuleerd om diep te groeien. Soms mag je ze laten werken voor het water, dus geef soms ook wat langer water zodat het de bodem inzakt! Over het algemeen heeft je gazon rond de 2,5cm tot 4cm water per week nodig. In de zomer dus meer dan in de winter!

In Nederland hebben we meerdere types grond, waardoor het water soms makkelijker heen zakt en soms lastiger. Hierdoor moet je soms vaker en langer water geven bijvoorbeeld op de Veluwe dan in de Betuwe.

Een zandgrond laat water namelijk sneller door dan een kleigrond. Hoe vaak je water geeft en bij welke temperaturen zie je in onderstaand tabel:

TemperatuurGrond met kleiGrond met zandHoe vaak per week
 <15°C – – –
 15°C – 20°C15 min30 min.1x
 20°C – 25°C30 min.60 min.1x
 25°C – 30°C80 min.120 min.2x
 >30°C120 min.180 min.2x

Technische vragen

De capaciteit per set verschilt heel erg. Het is belangrijk dat er voldoende water uit je buitenkraan komt, namelijk minimaal 800 liter per uur.

De kleinste sets, dat zijn de druppelsets voor bloempotten, verbruiken tussen de 10 tot 20 liter water per uur. De grootste sets, de sproeiset voor borders 35m² en sproeiset voor gazon 35m², verbruiken tussen de 850 en 960 liter water per uur. Let hierbij dus op voordat je de sets aansluit. Met een pomp kan je de capaciteit altijd makkelijk verhogen!

Hoeveel water je kraan geeft kom je snel te weten met de emmerproef! Neem een emmer van 10 liter en zet deze onder je buitenkraan. Let op dat er geen extra koppelingen of SummerRain sets aan je kraan verbonden zijn. Draai nu de kraan volledig open en tel hoelang de kraan nodig heeft om de emmer volledig te vullen. De capaciteit (dus hoeveel water per uur je kraan geeft) reken je als volgt uit:

10 liter / aantal tellen om de emmer te vullen = aantal liter per seconde. Dit vermenigvuldig je met 3.6 om de capaciteit in m³/u te berekenen.

Bijvoorbeeld: 10 / 15 seconden = 0.67 liter per seconde -> 0.67 x 3.6 = 2.4m³/u

Belangrijk! Voor de grotere SummerRain sets heb je wat meer water nodig om deze goed te laten werken. Voor de Sproeiset voor borders 35m² en Gazonset 35m² heb je minimaal 850 liter per uur nodig. Let hierop voordat je het aansluit!

Dit is meestal te wijten aan een verlaagde waterdruk. Vooral in periodes met grote droogte en hoge temperaturen is er erg veel vraag naar drinkwater. Hierdoor verlaagt de waterdruk in het leidingnet en blijft er te weinig over voor het optimaal laten werken van de sproeiers. Het is mogelijk om het systeem in meerdere zones te splitsen, zodat er minder capaciteit van de waterleiding gevraagd wordt, maar hiervoor moet je wel wat aanpassingen doen. Bij vragen neem gerust contact met ons op.

Het verschilt per set hoeveel druk er nodig is. Uit een buitenkraan komt gemiddeld 2.0 bar aan waterdruk uit. Dit is voldoende voor de druppelsets, maar de grotere sproeisets (zoals die voor borders van 35m² en gazonset van 35m²) hebben meer baat bij een druk van 3.0 bar.

De sets kunnen allemaal maximaal 4.0 bar aan.

Je kan de SummerRain sets eenvoudig op de tuinslang aan te sluiten met het materiaal dat je waarschijnlijk al in huis hebt. De slangen (aanvoerbuis of druppelslang) kan je met een scherpe tuinschaar of zelfs een stevige keukenschaar op maat knippen. De koppelingen draai je handvast aan, of gebruik werkhandschoenen om net iets meer kracht te kunnen zetten. Let op dat je het niet te vast zet, anders kan je de schroefdraad doen doordraaien.

Mocht je problemen ervaren met het aansluiten van de sets, dan hebben wij nog een paar gouden tips!

  • Willen de koppelingen bijvoorbeeld niet lekker in de buis klemmen?
    Verwarm de slang dan eerst even door het in warm/heet water te leggen. De slang wordt nu iets soepeler, waardoor je de koppeling stevig in de slang kan drukken. Draai eerst de koppeling los, waardoor de groene koppeling zichtbaar wordt. Deze duw je in de slang, waarna je de koppeling hierop weer vastdraait. Nu heb je de slang volledig lekvrij aangesloten!
  • Krijg je een kleine koppeling niet vast in bijvoorbeeld de verlengbuis, aansluitplug of microbuis?
    Gebruik dan wat zeepsop! Het zal hierna gesmeerd in elkaar klikken.
  • Krijg je de aansluitplug of druppelaar niet in de aanvoerslang?
    Gebruik de gaatjesprikker om gecontroleerd druk te zetten op het plugje. Plaats de plug of druppelaar midden in het gat in het handvat van de gaatjesprikker, en gebruik dit nu als een groter handvat om het in de aanvoerslang te drukken.