` Wanneer je gazon sproeien? | SummerRain

Het assortiment van SummerRain

Dinsdag 26 april 2022

Wanneer je gazon sproeien?

Met de steeds hetere en drogere zomers opkomst is het belangrijk dat je gazon op het goede moment besproeid.

Met de steeds hetere en drogere zomers opkomst is het belangrijk dat je gazon op het goede moment besproeid. Het zou immers zonde zijn als je gazon eronder te lijden heeft. Net zoals mensen en dieren heeft een gazon ook voeding, water en energie nodig. Energie krijgt het uit de zon, voeding uit de bodem en water uit een regenbui. Helaas kun je niet plannen wanneer het gaat regenen, daarom is het essentieel om je gazon regelmatig te beregenen


Als je kiest voor een beregeningssysteem dan zorg je voor tijdwinst en gemak. Daarnaast heb je ook een oplossing om je tuin te bewateren in de vakantieperiodes. In deze blog vertellen we je: wanneer je je gazon het beste kan beregenen, hoe lang, hoe vaak, na het mesten, het zaaien en hoe je met beregening onkruid tegen te houdt. Ook geven we je een aantal tips ‘’hoe je uitdroging voorkomt”. 


Wanneer moet je je gazon beregenen? 

Je moet je gazon beregenen zodra de eerste symptomen van droogte verschijnen. Deze symptomen zijn: 
- Veerkracht verliezen
- Vergeling en verkleuring van het blad

Het niet beregenen van het gazon kan ernstige gevolgen hebben. Bovengrondse grasdelen krimpen en sterven net als de wortels onder de grond. Je gazon beregenen moet je doen, zodra je een van de bovenstaande verschijnselen ziet.

 
Op welk moment van de dag beregenen? 

Het beste moment om je gazon te beregenen is in de ochtend. In de middag staat de zon namelijk op haar hoogtepunt. Als de zon wel op haar hoogtepunt staat, dan verdampt het water en kan het gazon makkelijk verbranden. Besproei je je gazon laat op avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht val. Een gazon wat heel de nacht nat blijft is makkelijk de prooi voor schimmels en ziektes.
De beste tijden om je tuin water te geven, is als de zon laag staat.  In de vroege ochtend of aan het begin van de avond. 

 

Hoe lang je gazon sproeien? 

Hoe lang je een gazon moet sproeien, is erg afhankelijk van de ondergrond. Ligt je gazon op kleigrond, dan houdt de klei het vocht goed vast. Je hoeft daarom kleigrond veel minder lang te besproeien dan zandgrond. In zand zakt water erg snel weg, daarom is het belangrijk dat je bij een zanderige ondergrond langer sproeit.  

 

Temperatuur         Zandgrond             Kleigrond
< 15°C                        Niet sproeien        Niet sproeien
16 - 20°C                   30 min.                    15 min.
21 - 25 °C                   60 min.                   30 min.
26 - 30 °C                120 min.                    80 min.
31 - 35 °C                 180 min.                    120 min.


Nieuw gazon

Een nieuw gazon heeft de eerste twee tot zes weken veel water nodig. Een gazon is namelijk in het begin vaak erg kwetsbaar, omdat de wortels dan nog moeten aangroeien. Bij warm of droog weer moet je regelmatig het gazon beregenen. Gedurende ongeveer 6 uur. Ook is dit afhankelijk van de grondsoort. Zorg ervoor dat je gazon niet verbrandt door te weinig water, maar ook niet verdrinkt door te veel water. Zo moet je vooral de graskanten goed in de gaten houden. Als een nieuw gazon erg droog wordt, is de schade vaak niet te herstellen.  

 
Hoe vaak je gazon sproeien

Er zijn twee verschillende frequenties om te bekijken hoe vaak je je gazon moet sproeien. Deze frequenties zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en de buitentemperaturen.

Je hoeft natuurlijk niet te sproeien als het regent. Als er 1 keer per week goed regen valt, hoef je niet te sproeien tot 25 graden Celsius. Is het warmer dan 25 graden Celsius, dan moet het 2 x per week goed regenen. Regent het langere periodes niet, dan moet je zelf voor beregening zorgen. Dit werkt hetzelfde als hierboven. Tussen de 16 en 25 graden Celsius sproei je 1x per week en boven de 25 graden Celsius sproei je 2x per week. Het gazon krijgt dan voldoende water om gezond te blijven.

 
Gazon besproeien na het mesten

 Het hangt af van het type gazonmest of je wel of niet je gazon moet besproeien na het mesten. Met het gebruik van mestkorrels op je gazon, is het belangrijk dat je ze niet te lang op een droog gazon laat liggen. Als je dit namelijk wel doet ontstaan er bruine plekken op het gazon. Om bruine plekken in het gras te voorkomen, kun je je gazon besproeien na het mesten. Ook zorgt dit ervoor dat de meststoffen goed in de bodem terecht komen.

Bij organische mest is sproeien niet noodzakelijk. Wel raden wij aan om je gazon te besproeien na het mesten, zo verminder je de geur. Als je gebruikt maakt van organische mestkorrels is direct sproeien na het mesten niet nodig. Deze korrels veroorzaken geen verbranding aan je gazon. Echter kun je wel sproeien om ervoor te zorgen dat ze sneller worden opgenomen in de bodem.

 
Gazon sproeien na het zaaien

Sproeien is pas nodig na de eerste regenbui na het zaaien en het enkele dagen niet geregend heeft. In dat geval moet je het gazon twee tot drie dagen nat houden. Het is beter dat een aantal keer wat langer achter elkaar sproeit dan dat je je regelmatig lichtjes sproeit. Afhankelijk van het klimaat en het graszaad duurt het gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen. Het is belangrijk dat je gebruikt maakt van de goede dosering. In de periode na het zaaien moet je voorkomen dat de grond gaat uitdrogen. Je zult daarom regelmatig het gazon moeten sproeien na het zaaien. 
 

Voorkom uitdroging van het gazon

Dit doe je door: 
- Het gras niet te kort te maaien.
- Mest je gazon drie keer per jaar (voorjaar, zomer en najaar). 
- Onkruid goed te verwijderen, doe je dit niet dan groeit gras minder snel en wordt droog en dor. 
- Gazon voldoende water geven, anders droogt dit uit. 


Gazon sproeien tegen onkruid

Om te zorgen dat het gazon onkruidvrij blijft, is het belangrijk dat het gras genoeg water krijgt. In droge periodes in de zomermaanden is het belangrijk om je gazon goed te beregenen, om zo te voorkomen dat het gras uitdroogt en verzwakt. Als je gazon namelijk te vochtig is zul je last krijgen van mossen. 


Om meer advies te krijgen over wanneer je je gazon het beste kunt sproeien kun je naar het dichtstbijzijnde verkooppunt.

Doe de SummerRain keuzehulp

Wat klanten vinden van SummerRain

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem culpa expedita repellat. Aspernatur earum labore quae ullam! Adipisci, amet asperiores beatae distinctio earum eos nam necessitatibus optio, provident totam vero. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Assumenda, eaque error esse facilis in ipsa labore laboriosam molestiae molestias, necessitatibus pariatur quaerat quo, repellat sapiente sed sit temporibus. Laudantium, perferendis?

Automatische beregening

Deze tekst komt links te staan!

Blok rechts

En deze rechts.

Druppelset bloempotten

Deze druppelset zorgt voor de bewatering van jouw planten. Op het juiste moment en op de juiste plaats in de bloempotten. De gelijkmatige bewatering, bij de wortels, voorkomt verdamping en verspilling. Zo bespaar je water en tijd.

Pop-up sproeiset gazon

Met vrijwel onzichtbaar pop-up systeem 
Gazonset met 4 of 6 pop-up sproeiers die 16 m² of 35 m² gazon water geven. Je kunt deze complete set eenvoudig uitbreiden met de meegeleverde koppeling.

Sproeiset borders

Deze sproeiset geeft je tuinplanten van bovenaf water. De sproeiers plaats je tussen je planten. Ze hebben een royaal bereik van 360° rondom. Met de verlengbuizen stem je de sproeihoogte eenvoudig af op de hoogte van je tuinplanten. Groeien je planten? Dan kun je de sproeiers eenvoudig laten meegroeien met extra verlengbuizen.

Druppelset borders & hagen

De druppelslang heeft elke 30 cm een druppelaar. Leg de slang langs de wortels of graaf hem in. De druppelslang geeft je planten regelmatig een kleine hoeveelheid water. De gelijkmatige bewatering voorkomt verdamping en verspilling. Zo bespaar je tijd en water.

Verlengset

Heb je een gazon met borders of hagen? Of moet je een grotere afstand overbruggen? Met de verlengset koppel je sets eenvoudig of verleng je de afstand in je tuin!

Hulp nodig met het maken van een keuze?